dimecres, 13 de febrer del 2013

Tota semblança amb la realitat, és una coincidència. Fotomuntatge.

Sovint, quan fas una fotografia, l'escena i els elements del moment no són els que tu desitges per a la imatge final que tens en ment. Això però no ha estat mai un problema i amb la fotografia digital i programes d'edició com phothoshop, encara menys.

Aquesta imatge esta composta de 7 imatges. La principal la de la model, tot i per manca de permisos vaig haver de canviar el rostre per el d'una altra model. La resta d'imatges complementen l'escena i recreen l'ambient que buscava; el merescut descans d'un músic de carrer que desprès d'una llarga jornada, fa una aturada, pensatiu i amb la mirada perduda, mentre fuma un cigarret. 


Photoshop ens permet integrar totes aquestes imatges amb naturalitat, i així crear-ne una de nova, més fidel a les exigències de la nostra imaginació.

El punt de partida d'aquesta foto és un taller de fotografia que vaig fer treballant amb adolescents. Cada un dels nois/es havia de imaginar-se en una escena i llavors amb ajuda de la fotografia reproduir-la. Paral·lelament al treball realitzat per la noia (model original), jo vaig fer el meu i el resultat és aquest.

Com veieu l'ordre en que vaig penjant entrades al blog segueix una mica l'ordre en que vaig presentant fotografies a la lliga de fotografia AFIC Blanes 2012-13. En aquest cas es tractava del 4t. lliurament de la temporada i el tema era "El món de la música". La meva fotografia va ser la guanyadora a la categoria de color.




Flux de treball:

1-. En aquest cas partim de crear un arxiu nou, jo vaig fer 30x40cm i resolució 300px, sobre el qual anirem afegint els elements que componen l'escena. començarem pel fons (terra i pared), seguidament la model a qui prèviament hem canviat el rostre, i per acabar la resta d'elements (amplificador, ampolla de licor, cigarret, fum...)

2-. El gran repte d'un muntatge fotogràfic és que no sembli un muntatge, dit d'altre manera, que ningú pugui dir: "esto esta pegao". Per tant haurem de dominar a la perfecció, per una banda, les tècniques de selecció i les mascares de capa. I, per l'altra banda, les tèniques per igualar tonalitats de color i direcció de la llum (clars i obscurs / ombres). De tot això us en parlaré tot seguit.

Eines de selecció. Són un conjunt d'eines molt diverses que permeten seleccionar parts d'una imatge.
  • "Lazos. Marcos. Varitas..." Tot i són eines diferents, entre elles es poden combinar. Un cop tenim la primera selecció la podem modificar, ampliant-la amb un altra eina o reduint-la... només cal mantenir polsada la tecla ALT per restar  i MAYUS per sumar.
  • Perfeccionament de les seleccions. Si volem seleccions perfectes no ens podem conformar amb el primer resultat. Cal treballar-les amb l'opció perfeccionar contorn que disposa dels següents paràmetres.
    • Radi. Augmentem el radi per tenir una selecció més exacta en àrees com el cabell, la pell.
    • Suavitzar. Redueix les àrees irregulars.
    • Calar. Crea una transició de contorn suau entre la selecció i els píxels propers.
    • Contrast. Enfoca els contorns de la selecció i elimina els efectes borrosos. 
    • Contraure o Expandir. Redueix o augmenta el límit de la selecció. 
Màscares de capa. Les màscares permeten ocultar part d'una capa fent-la transparent. Aquesta opció te dues avantatges importants: una que es totalment reversible, podem recuperar la part que hem ocultat, i, dues podem fer graus d'opacitat jugant amb la intensitat de negre. 

Igualar tonalitats de color. Per aconseguir que les diferents imatges tinguin tonalitats similars, hem de recòrrer a les capes d'ajuts. les capes que ens permeten modificar el color, la lluentor, el contrast... són: "lluentor i contrast", "nivells i curves", "exposició i intensitat", "to i saturació" , "equilibri de color" "barreja de canals" i "correcció selectiva".

reproduir clars i obscurs - ombres. Finalment per aconseguir que el muntatge sembli natural haurem de donar coherència a la il·luminació general de l'escena, és a dir que el volum dels objectes tinguin les zones fosques al mateix costat, les lluentes al costat contrari. Seguin la direcció de la llum. Per enfosquir o donar llum podem emprar dues eines molt pràctiques: sobreexposar i subexposar. Per acabar haurem de pintar les ombres allà on calgui. sempre diferenciant una ombra més fosca i petita que seria la de contacte i una segona més gran i difusa que seria la projectada.

Però com sempre us dic, no hi ha només una manera d'arribar, us deixo alguns enllaços per tal que conegueu altres experiències:

     - Crear seleccions complexes. de foxdon.com
     - Mascares de Capa. de Conecta Tutoriales.
     - Igualar tonalitats en quesabesde.
     - Crea una ombra. en web site machine.

divendres, 1 de febrer del 2013

Exagerant la bellesa. Maquillatge Digital.

A qui no li agrada veure’s guapo en una fotografia? Trucs per millorar els retrats i aconseguir autèntics models amb molt de “glamour”.

Aquesta imatge ens mostra com a través de l'edició podem crear canvis espectaculars en un retrat. També serveix per adonar-nos que les models i les famoses de les revistes, anuncis publicitaris, etc. no disten tant de nosaltres els humans de carrer, la diferencia rau en quatres pinzellades de photoshop.

Vaig fer aquest treball per a un tutorial que es va publicar a la revista fotogrAFIC. Erika, la model, és una de les meves sofertes voluntàries. Gràcies per la teva paciència. 


Flux de treball:
1-. Com sempre, duplicar la capa fons, i nombrar-la com a "treball". Ja us he comentat que aquest és un vici personal que us aconsello, jo és el primer que faig, d'aquesta manera sempre tinc una còpia original pel que pugui passar durant la manipulació.

2-. Ajustaments previs. Corregim defectes o taques de la pell amb un de les tres opcions següents:
  • Amb el pinzell corrector: funciona com el tampó, seleccionem una mostra i, en funció d'aquesta, barreja la textura del punt d'origen amb el color i la lluminositat dels píxels propers. És molt intuitiu, però sovint amb bons resultats.
  • Amb el pinzell corrector puntual: és molt similar a l'anterior però menys precís, ja que no pren una mostra d'origen, sinó que automàticament ho ha amb els píxels que hi ha al voltant.
  • Pedaç: similar al pinzell, però més còmode si la zona a millorar és amplia. Seleccionem la zona que volem millorar i arrosseguem a una zona amb bona textura, ocultem la selecció (Crtl+h) i després Edició/transició i ajustem el % perquè sigui natural.
3-. Suavitzem la pell amb "desenfoc gausià". Es pot fer manualment o a través d'accions ja creades:
  • Manualment, filtre desenfoc gausià + transició i regulem %.
  • Acció, "Edgarian Blur", "Softar N.2 de Hasselblad" (simula un filtre de lent). Descarregar accions.
  • Un cop hem suavitzat hem de recuperar l'enfoc en els punts importants (ulls, boca, nas, celles…), ho fem mitjançant màscara de capa, pinzell suau, opacitat baixa.
4-. Ressaltem la mirada. Per accentuar els ulls, els contrastem: ressaltem les parts clares i les fosques. Creem una capa nova en mode llum suau i l’omplim de gris al 50%. En aquesta capa pintarem amb un pinzell suau i baixa opacitat: amb pintura blanca les zones clares i amb negra les fosques.

5-. Canviem el color dels ulls, cabell i llavis. Creem una capa nova per a cada retoc, les establim en mode de fusió: color, Pintem amb un pinzell en mode saturació, amb el color desitjat. Quan el color dels ulls i el cabell és fosc podem sobreexposar la zona per poder pintar-la amb més facilitat.

6-. Maquillatge digital. Finalment podem maquillar la imatge, el procés és senzill:
  • Creem una capa nova en mode de fusió: llum suau (una per a cada retoc: coloret, ombra d'ulls...).
  • Pintem amb el color aproximat que volem donar (per exemple, la capa ombra d’ulls).
  • Podem ajustar la capa amb to/saturació, ens permetrà trobar la tonalitat que busquem.
  • Aplicant un "desenfoc gaussià" aconseguirem integrar les pinzellades amb la imatge.
  • Jugant amb la opacitat i la goma d'esborrar acabarem d'ajustar el retoc a la imatge.
Però com sempre us dic, no hi ha només una manera d'arribar, us deixo alguns enllaços per tal que conegueu altres experiències:

     - Tutorial Maquillaje Digital y Heridas Digitales. En Rincon de Photoshop.
     - Un vídeo tutorial en photoshop LG.



Mateix punt de partida, destinacions diferents.


Aquesta imatge ens mostra com a través de l'edició podem crear fotografies amb impactes visuals diferents, tot i que la fotografia inicial sigui la mateixa. a la imatge en Blanc i Negre, se li ha aplicat un filtre "soft" que combinat amb la dominància del color blanc transmet inocència, puresa, dolçor... fa que les models semblin àngels. Contràriament, la fotografia en color, aporta sensacions diferents, el fons fosc i texturitzat genera incertesa, misteri, fins i tot por. Podríem fins i tot interpretar que entre les models hi ha un patiment, un dolor compartit.

La fotografia inicial, tècnicament no és massa bona, hi ha zones cremades i el balanç de color te dominàncies antinaturals. M'excusaré dient que aquesta foto la vaig fer en un curs d'il·luminació i és clar, llavors estaba aprenent. No obstant, ens serveix per veure com el treball d'edició ens pot salvar una foto de la paperera.

Vaig presentar la versió en color al tercer lliurament de la lliga d'AFIC 2012-13, pero no va puntuar massa, nomes 12 punts. Aquest cop el treball no va agradar. Potser hauria d'haver presentat la versió en Blanc i Negre.
Us mentiria si us digues que el flux de treball seguit perseguia una idea clara, la veritat és que vaig anar fent retocs una mica sobre la marxa i deixant-me guiar pel que anava sortint. No obstant he recuperat els passos per poder descriure'ls tot seguit.

Flux de treball foto blanc i negre:
1-. Com sempre, duplicar la capa fons, i nombrar-la com a "treball". Ja us he comentat que aquest és un vici personal que us aconsello, jo és el primer que faig, d'aquesta manera sempre tinc una còpia original pel que pugui passar durant la manipulació.
2-. Ajustaments previs. Primer de tot, des de càmera raw, vaig millorar la imatge tant com em va ser possible, vaig corregir la dominància de color, vaig corregir l'exposició, el contrast, la lluentor, etc. Un cop a photoshop, mitjançant capes d'ajust, per contrastar i convertir a b/n. Corbes i B/N.
3-. El pas següent, en aquesta fotografia perfeccionar la pell de les noies (us ho recomano sempre que treballeu amb models femenines, seran més atractives). Es tracta, en primer lloc, d'eliminar possibles granets, taques de la pell, etc. En segon lloc de suavitzar la textura de la pell, i per acabar. enfocar els detalls com ulls, llavis... Si ho valoreu positiu, també podeu fer un maquillatge digital.
4-. Per acabar apliqueu un filtre soft amb màscares de capa recupereu el detalls en zones puntuals, ulls, llavis, cabells, pits...

Flux de treball foto color:
1-. Recuperem el treball anterior fins al punt 3, amb la única diferencia que la capa d'ajust B/N l'eliminem, i recuperem així el color en la fotografia.
2-. Treball de fons. Per crear el fons d'aquesta imatge he utilitzat les mateixes textures que en l'entrada "Amb el sabor de sempre. Efecte Vintage" per en modes de fusió diferent, ambdues en "luz fuerte", jugant amb la opacitat i màscares fins assolir el resultat desitjat.
3-. Per acabar, al igual que en la fotografia en b/n, vaig aplicar un filtre "soft" amb màscares de capa per recuperar el detall en zones puntuals, ulls, llavis, cabells, pits...

Però com us deia, no hi ha només una manera d'arribar, us deixo alguns enllaços per tal que conegueu altres experiències:

     - Efecto Soft, en jggWeb. 
     - Un vídeo tutorial de dZomm, Corrigiendo imperfecciones de la piel.