dimecres, 30 de gener del 2013

Amb el sabor de sempre. Efecte Vintage.

Aquesta imatge mostra un abans i un després. En aquest cas l'edició ha buscat donar a l'escena un efecte "Vintage". Un aire antic i retrò, com les fotografies dels anys 70. 
A més a més en aquesta imatge s'han desaturat tots els colors a excepció del vermell. Aquest color té una visibilitat molt alta i ràpidament capta l'atenció de l'espectador. A més a més culturalment l'associem al perill, a l'energia, a la passió, a la sang... És per això que no ens deixa indiferents (més sobre els colors).

La fotografia no és una instantània per casualitat, l'escena es va preparar amb antelació i la meva soferta família, dona i fill, van fer de models.  Necessitava la fotografia per presentar-la a la lliga social d'AFIC. El segon lliurament de la temporada 2012-13 era de temàtica obligada: Galetes. En aquesta ocasió vaig quedar en tercera posició. Però permeteu-me que us expliqui una anècdota, doncs per error la fotografia es va enviar després a participar en una altra lliga, la Gironina (AGEFen la qual aquest any havia decidit no participar, però va resultar ser la guanyadora i... és clar em vaig animar a continuar participant.


No em cansaré de dir que hi ha moltes maneres d'arribar a un mateix o similar resultat. Ni tampoc em cansaré de dir que "googleando" podeu trobar molts exemples, vídeos, tutorials...  després de la meva explicació us "linkaré" alguns recursos que he robat força interessants. 

Flux de treball:
1-. Duplicar la capa fons, i nombrar-la com a "treball". Aquest és un vici personal que us aconsello, jo és el primer que faig, d'aquesta manera sempre tinc una còpia original pel que pugui passar durant la manipulació.
2-. Ajustaments previs. Crear unes capes d'ajust, per saturar i contrastar la imatge. Nivells i Corbes.
3-. Dessaturació selectiva. Aplicar capa d'ajust "tono y saturación" dessaturant tot els colors excepte el vermell.
4-. Crear l'efecte Vintage. En aquest cas he utilitzat dues textures, la primera en mode "multiplicar" i la segona en mode "sobreexponer color". Per acabar i aconseguir l'efecte desitjat, ajustar l'exposició i emmascar certes zones.
5-. Correccions finals. Jo en el meu cas vaig aplicar una capa d'ajustament corbes, per aclarir la imatge en general i una de blanc i negre, per dessaturar una mica.

Però com us deia, no hi ha només una manera d'arribar, us deixo alguns "links" per tal que conegueu altres experiències:

     - Un tutorial que trobareu a dZoom
     - Tres accions que podeu descarregar a Creativos Online.
     - Un vídeo tutorial de Douglas Tutoriales.
   

Envelliment i dramatisme. L'efecte Dragan.

Aquesta imatge mostra un abans i un després. En aquest cas l'edició ha buscat donar al retrat una atmosfera dramàtica, on es palpés el pas del temps, l'experiència i l'autoritat.

Es tracta d'una fotografia feta durant una arrosada popular en motiu de celebració del 50è aniversari de les colònies de Sta. Ceclina. El personatge en qüestió és un capellà, en Quim que durant molts anys va estar a cap davant de la parròquia dels Pins (barri des d'on s'organitzaven les colònies).

Aquesta fotografia la vaig presentar a la lliga AFIC 2012-13, al 1r. lliurament (tema lliure), i va obtenir la màxima puntuació. Una bona manera de començar la temporada.


Andrzej Dragan conegut fotògraf polac especialitzat en retrats ha creat escola amb el seu estil. Efecte Dragan o Draganitzat. Consistent en saturar els colors, sobreexposar i ressaltar els detalls. En un retrat augmentarem la definició dels ulls, enfosquirem la pell, ressaltarem les arrugues, el cabell...

Hi ha moltes maneres d'arribar a aquest efecte. A Internet podem trobar tutorials i accions que el creen automàticament. No obstant, no totes les imatges es poden tractar per igual, i si volem el millor resultat. Us recomano que treballeu pas a pas. Aquests han estat els passos que jo vaig seguir:

Flux de treball:
1-. Duplicar la capa fons, i nombrar-la com a "treball". 
2-. Crear una nova capa on farem una selecció a través de gama de colores (Clic a les ombres). Aquesta selecció l'omplim de color (353001). Fusionem amb mode multiplicar. Ajustem opacitat i desseleccionem.
3-. Creem 3 capes d'ajust. nivells i contrastem, corbes i contrastem (seleccionant només el color blau donarem una tonalitat groga a la foto), finalment capa de to i saturació per desaturar la imatge.
4-. Enfoquem la capa treball, dedicant especial atenció als ulls, cabells, barbes...
5-. Per sobre de la capa treball i per sota de les capes d'ajust, creem nova capa en color neutre i mode "superponer", l'anomenem "arrugues". Amb pinzells de mide i opacitat adequada anem pintant amb marró totes les arrugues. Un cop fetes es suavitza el traç baixant l'opacitat i desenfocant ("gausiano").
6-. Per acabar podem entretenir-nos en enfocar els ulls, contrastar el blanc, treballar el fons...

Però com us deia, no hi ha només una manera d'arribar, us deixo alguns links per tal que conegueu altres experiències:

     - Un tutorial que trobareu a dZoom
     - Un vídeo tutorial de photoshop para niños malos de Javier Herrero